Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2010 10:13 - ТРАКИЙСКИЯТ ПРОИЗХОД НА СТАРОБЪЛГАРСКАТА ДУМА ДУЛО
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 25071 Коментари: 52 Гласове:
64


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ТРАКИЙСКИЯТ ПРОИЗХОД НА СТАРОБЪЛГАРСКАТА ДУМА ДУЛО

 

За да разберем едно събитие трябва да сме запознати с всички сведения свързани с него. Премълчаване на неудобни за нечие научно изследване данни неминуемо ще доведат до изкривена и невярна картина. Точно това се е случило през 19-ти и 20-ти век когато редица чужди, а и наши учени са правели опити да установят произхода на старите българи. Изследователи като Тунман, Амбери, Шафарик, Златарски и др. усилено са се опитвали да открият корените на нашия народ колкото се може по-далеч от земите на Тракия. На нас бе приписан фински, тюркски, татарски и т.н. произход като не бяха взети под внимание редица важни факти. Ето някои от тях:

 

1. От антопологическа гледна точка българите са европейски народ, мнозинството от нас е от понтийски тип, който е характерен за Балканите още от Каменната ера.

 

2. В старобългарския език няма дори и 0,1% думи от тюркски, или фински произход. Неправилно е въз основа на двадесетина екзотични думи да се определя етническа пронадлежност на цял народ понеже във всеки език има заемки. Дори и латинският език, който се е наложил над келтския в Галия, е приел думи от своите войнствени северни съседи.

 

3. Селскостопански сечива като рала, дикани, брани и т.н. а също и пастирските атрибути на българите са от тракийски произход. Това не би било възможно, ако траките бяха изчезнали.

 

4. Традиционната българска носия е от тракийски произход, а точно традиционната носия е ясен белег за етнически произход.

 

5. Български празници като Трифон Зарезан, Лазаруване, Гергьовден и др. са от тракийски произход.

 

6. Лъкове, стрели, копия, ризници и др. на старите българи са като тези на траките.

 

7. Тракийски топоними като Бела, Баба, Листе, Водесос, Гордус, Кузик, Зелея, Илиос и много други са лесно обясними с помощта на българския език.

 

 За съжаление тези факти бяха премълчани от определена група учени и бе дадена възможност на преследващи политически интереси спекуланти да заблуждават българското общество. Беше укрито също, че старобългарската дума Дуло има тракийски корени. Дуло е името на благородническият род, от който произлизат наши велики владетели като Аспарух, Тервел и др. Безсъвестни изследватели виждаха в Дуло гръцката дума дулос-роб, техни съмишленици търсеха връзка с унгарска дума и затваряха упорито очи за тракийската дума ДУЛ. Нейното значение е род, потомство, потекло, храненици, като по-късно добива значение благороднически род. Т.е. ДУЛО означава родът на владетелите.

 По принцип думите род, потекло означават произлезли от, изтекли от ( връзката тека-потекло е повече от ясна). На санскрит ретас означава както род, така и течение, река. Отново на санскрит суну-син, потекло, род има първично значение изтекъл от, изсукан от...

 В някои случаи род, потекло са свързани с дума за жена. На санскрит жана означава както жена, така и род, потомство, потекло.

 На специалистите е известно, че тракийската и скитска дума ДА ( развила се по-късно в ДО, ДОЙ ) имат значение: дойка, хранителка, майка. Сродни нейни думи са санскритските ДЕ – дойка, хранителка, също и даяти- доя, датри, датрика-дойка, дуяте- доя, суча. Сродни български думи са  дада, дадия – бавачка, дойка, доилица-дойка, дояля-сукалче, дойон-давам да бозае, дойка-гръд.

 

Както виждате тълкуването не е трудно, коренът на думата е ДО, ДУ, а пък ЛО е умалителна наставка срещаща се в тракийското лично име Скорило и разбира се в наши думи като помагало, потекло и др. Значението на ДО, ДУ се обяснява със санскритските глаголи доити, дуити – доя и разбира се нашият доя имащ диалектна форма дуя. Тракийското, т.е. древно българско значение на ДУЛО е храненици, род, потекло. Както и коренът, така и умалителната наставка ЛО са типично тракийски, т.е. древнобългарски.

 Тракийският произход на името ДУЛО не би трябвало да ни учудва изобщо. Най-яркият представител на този владетелски род е Аспарух ( Есперих), чието име показва връзка с тракийските теоними Асдул, Вед Еспис, Есвенис. Това са всъщност епитети на Тракийският конник.

 Рано, или късно мръсната завеса, с която е покрита нашата история ще падне и ние ще си възвърнем гордостта, която заслужаваме. Всеки българин може да помогне за приближаването на този момент. Държейки се като добри, почтени, трудолюбиви и силни хора показваме на роднините си, а и на светът, че сме потомци на най-древните благородници. Златото може да се покрие с кал, но от това стойността му няма да намалее. За да се види блясъка трябва само да се отмие нечистотията. Ще го направим ли? Не е трудно, важното е да започнем!




Тагове:   дума,


Гласувай:
67


Вълнообразно


1. drakulla - Трябва
08.08.2010 10:17
и ще го направим!
Поздрави!
цитирай
2. sparotok - разбира се
08.08.2010 10:53
drakulla написа:
и ще го направим!
Поздрави!


Разбира се, че ще го направим, можем го!
цитирай
3. ckarlet - Всеки твой ред е прочетен от мен с ...
08.08.2010 11:16
Всеки твой ред е прочетен от мен с голям интерес, Sparotok!. Излизайки от тук се чувствам горда, че съм българка!
А посланието ти е много силно! Искрено се надявам да измием калта и да покажем блясъка!
Поздрави!
цитирай
4. estolodu - :)
08.08.2010 11:35
Все напред към истината!
цитирай
5. sparotok - гордост
08.08.2010 11:42
ckarlet написа:
Всеки твой ред е прочетен от мен с голям интерес, Sparotok!. Излизайки от тук се чувствам горда, че съм българка!
А посланието ти е много силно! Искрено се надявам да измием калта и да покажем блясъка!
Поздрави!


Благодаря ти!

Това, че изпитваш гордост от произхода си може само да ме радва!
цитирай
6. sparotok - истина
08.08.2010 11:43
estolodu написа:
Все напред към истината!


Истината може да се забави, но не и да се унищожи...
цитирай
7. анонимен - dausdava
08.08.2010 13:35
sparatok написа:
...а пък ЛО е умалителна наставка срещаща се в тракийското лично име Скорило и разбира се в наши думи като помагало, потекло и др.

Стана ми ясно значението на Курило :)
цитирай
8. stela50 - Винаги с интерес посещавам блога ти , sparotok ...
08.08.2010 14:35
Горда съм с произхода си и с такива хора като теб ,които отстояват идеите си
и доказват правилността им.
Поздрави !
цитирай
9. magnoliya - Дано!
08.08.2010 14:38
Някои хора да си отворят хубаво очите за да прочетат това, което пишеш. Дано разберат сравнението на истината за произхода на българския народ с покритото с кал злато. Желая ти успех!
цитирай
10. mileidi46 - Dobre go kazva6...
08.08.2010 14:44
trqbva da sme zapoznati....da nau4im nai-posle istoriqta si...!!!
Blagodarq ti,4e te ima!!
цитирай
11. buditeli - В книгата на Петър Добрев"ИМЕТО БЪЛГАРИ-КЛЮЧ КЪМ ДРЕВНАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ"
08.08.2010 15:52
в израза "род Дулов рекше Вихтун" т.е."род Дулов, сиреч Вихтун", думата Вихтун е употребена като пояснение на Дуло. Персийската дума Вих - благороден и понятието тун - род, корен. Може да се преведе като "БЛАГОРОДНИЯТ РОД".
Това доказва, че всяка теорема може да се докаже поне по два начина.
цитирай
12. airaglub - Въпрос
08.08.2010 15:53
С удоволствие прочетох твоите постинги много са интересни искам да попитам как може със тракийски наименования да се тълкуват думи като Болгари, Расате, Боил, Кан и т.н.
цитирай
13. анонимен - Az sam ot DULOVO i se gordeja s roda na ...
08.08.2010 15:58
Az sam ot DULOVO i se gordeja s roda na vladetelite.
Njamam kirilitza. SORRY!!!!
цитирай
14. анонимен - критика
08.08.2010 17:22
Господин "Спараток", каквото и това да значи, защо като толкова настойчиво искате да изведете от тракийски корени думата "дуло" се позовавате на санскрит. Не знам дали е известно на Вас и Вашата публика, че санскрит е език, на който се е говорило от хилядолетия и се говори и днес на 5 000 км. на изток на субконтинента Индустан - днешна Индия.
Какви каши бъркате, моля Ви се?
цитирай
15. анонимен - критично
08.08.2010 17:24
И защо, моля Ви се смятате, че Вие изговаряте Истината? На какво основание? В науката истината никога не може да се приеме за фиксирана, тя винаги подлежи на търсене.
цитирай
16. curunir - Що за глупости. . . . я вижте какво се ...
08.08.2010 20:05
Що за глупости .... я вижте какво се случва на Балканите когато идват готите - дори и до тогава да има оцелели компакти маси с траки, то готите избиват почти цялото население освен това в големите градове, което е романско...
цитирай
17. mglishev - Кратка справка
08.08.2010 20:29
Унгарски (тюркизми от VІІ-ІХ в., оногурски влияния):
gyula/jila - "крал" (ок. 870);
gyula - "съдия" (ок. 950);
dzsila/dzila/dzhula/gyula - "военен вожд" (през араб. - Ибн Руста и Джайхан - ок. 870);
jila - "върховен съдия" (през гр. - Константин Багренородни);
dullo - "съдия" (у унгарските секлери до ХІХ в.).

Среднобългарски, във влашки и трансилвански грамоти (ХІV-ХVІ в.):
дюла - вицекрал, главен съдия.

Ст.-тюрк. (VІ-VІІІ в., Орхонско-енисейски надписи):
yula - "факла".

Печенежки (ХІ-ХІІ в.):
Yula - племенно название.

Алтайски (ХІІ в.):
Kaltanjula - легендарен антропоним.

Уйгурски (Х в.):
Yula - легендарен антропоним със значение "Светъл", "Блестящ".

Монголски (съвр.):
jula - фенер, лампа.

Тувински (съвр. монголска заемка):
c'ula - "лампа".

Давид Бароти, "Kisded szotar" ("Трансилвански речник"), 1792-1803:
"Dullo - приблизително заемащ длъжността на serviens (арбитър) у маджарските секлери. Наименованието съществува успоредно с унгарската форма "gyula"."

За пълнота да споменем и германското Yule/Jul/Jol - зимния празник, отговарящ на съвременната Коледа - празникът на Бъдника, горящата цепеница.

-------------------------------------------------------------------------------------

След като дадох справка за няколко известни тюркски, угро-фински (с тюркски произход) и алтайски средновековни и по-нови употреби на форми, близки до "Дуло" със значенията им, очаквам насрещна справка от старогръцки, евентуално за тракийско понятие. Само да не излезе, че най-близката до "Дуло" антична дума е класическото "doulos", което си значи просто "роб" :D
цитирай
18. анонимен - от вОДЕСос
08.08.2010 21:37
Привет sparotok ! - Бог да ти дава живот и здраве !

От мен дилетанта-лингвист:
"Дуя", тоест глагол описващ нарастване/увеличаване/приращение, например ПО-дуя, НА-дуя и т.н.
Частицата(глагол) "Да", чувал са я в диалектно("неправилно" използване) - пример: "Ще ти ДАДА(ъ).", вместо "Ще ти дам.".
Още веднъж пожелания за успех, личен и на семейството ти !!
цитирай
19. karay - род
08.08.2010 22:26
http://spokensanskrit.de/index.php?script=HK&tinput=retas&country_ID=&trans=Translate&direction=AU
майче точния превод на Ретас е сперма и семе но връзката е безспорна
вий за Дуло е малко по отвлечено ... критици много съдатели малко
за мен е съвсем приемливо
пс вий речника наистина е полезен
цитирай
20. zelas - Дуловы
08.08.2010 22:46
Някой знае дали руският благороднически род Дуловы са по някакъв начин свързани с Дуло?
http://rusgenealog.ru/index.php?id=gen_table&table_id=gen_rk_174

Спараток, как си обясняваш другото значение на думата "дуло". Тя от български произход ли е или руски?
цитирай
21. raders - да, но...
08.08.2010 23:38
Тези констатации са безспорно верни, що се отнася до етноса и няма как да бъдат пренебрегнати. Не е възможно траките да не са оставили етнически следи, засягащи всички, пребиваващи на тези територии и особено българите. Но освен за историята и археологията, аз се сещам и за една друга наука, която твърде много ми допада и няма как да я пренебрегна, а това прави нещата много по-сложни и объркани, освен това прави за смях етническата карта, колкото и да е голям коз. Става въпрос за логиката.
И така, съгласно историята и археологията на тази същата територия освен българи са живели и други народи. Например – византийци. Нещо повече – доказано е /а съм го срещал и в твои постинги/ , че византийците са в болшинството си елинизирани и романизирани траки. Това също е безспорно, защото заемат изцяло съвсем същата територия. Но ето тук се намесва логиката и заявява: Ми то тогава щом византийците са траки, а българите също, то значи, че византийците са българи или може би българите – византийци. Нещо повече – излиза, че всички войни, които са водили българските царе и ханове с Византия са просто братоубийствени. Дори още повече - щом като азиатската кръв на българите е само 0.5 процента, значи толкова са пришълците, а останалите 99.5 са на местните, то тогава онези пришълци от ориента не са никакви българи, а просто врагове на България, тоест Византия. И започваме да се питаме кои сме, всъщност? Размахвайки етническия коз, правим парадокса и бъркотията толкова големи, че самият Спароток не може да ги обясни. Но логиката си е логика и няма как да бъде пренебрегната, макар, че в България това се прави успешно. Дори и от Спароток. В тази връзка се сещам за един хумористичен разказ на Здравко Попов за някакви „Спомени от Мегара”. Давам го съвсем накратко. Та значи – срещат се двама мегарци и си приказват: „ Добър де Диокле!” „Добър ден, Евбуле!” „Кажи Диокле, в името на боговете имаш ли си куче?” „В името на боговете си имам куче.” „Кажи сега Диокле, твоето куче има ли си кученца?” „Правилно – моето куче си има кученца.” „ Тоест – излиза, съгласно логиката, че твоето куче е родител.” „Правилно, съгласно логиката, моето куче е родител”. „ А това значи, че ти имаш в къщи родител.” „Няма съмнение, че имам в къщи родител”. „Но това означава, съгласно логиката, че твоят родител е куче.” „ Хм – не зная как се получи, но така излиза”. „Да или не?” „Всъщност, съгласно логиката така излиза”. „Но това означава, че тогава ти си куче.” „Но аз не разбирам защо така да означава?” „Да или не? Значи ти отричаш логиката?” „По принцип така излиза” . „Ето значи, стигнахме до първата констатация – тази, че ти си куче.” „Хм. Трудно ми е да го възприема, но така излиза”. „ Но тъй като виждам пред себе си, човек, а не куче, това означава, че този тук не си ти”. „И аз се чудя защо е така”. „И понеже този тук не си ти, то значи, че си някъде другаде.” „ И аз така мисля.” „Тогава предлагам да отидеш да се потърсиш.”
Всъщност, това е доста преиначена версия на Здравко Попов, понеже я разказвам по памет. Но въпросът остава открит. Кои сме всъщност?
цитирай
22. анонимен - относно тракийските думи в БГ език
08.08.2010 23:50
има цял речник в края на тази книга:
http://www.books.bg/books/176/141595.html
и наистина съм изумена....

Че те са си НАШИТЕ днешни думи!
цитирай
23. ren - добреее! вече ме кандърдиса. . . ...
08.08.2010 23:54
добреее!
вече ме кандърдиса...от утре като ме питат за произход - гордо ще заявя, че съм трак, трака или каквото кажеш!!!
само милост!
цитирай
24. анонимен - ... а който знае това,
10.08.2010 00:22
... няма от какво да се страхува!
"знам"
цитирай
25. анонимен - Щапаров Младши:
10.08.2010 01:49
Ето някои днешни Български имена,представляващи преки"съвременни"аналози и производни на името"Дуло":
Дуло/виж фам.Дулови/,Дуле/виж фам.Дулеви/,Дельо,Дальо,Тильо,Тале/виж фам.Талеви/,Дале,Далче/фам.Далчеви/,Делче,Делчо,Толе/фам.Толеви/,Тиле,
Циле,Чале/фам.Чалеви/,Бале,Гале,Голе,Гуле,Геле,Вале,Веле,Вальо,
Вельо,Куле/фам.Кулеви/,Бельо,Белчо/фам.Белчеви/,Галчо,Желе/Желеви/,Жельо,Кале,Шале,Фильо,Ильо,Миле,Мильо,Пиле/фам.Пилеви/,Шиле/фам.
Шилеви/,Шуле,Коле,Кольо,Кальо,Цоло,Цоле,Иле,Вуле/Вулеви/,Въло,
Въльо,Вълчо/Велчо,Вълчан/,Пале,Пуле,Пульо/фам.Пульови/,Сульо,Суле/Сулеви/ и т.н.,и т.н.!
А това е само безкрайно малка част от древното Българско наследство,почитаеми дами и господа!
цитирай
26. анонимен - !?
11.08.2010 15:52
Възможен ли е друг прочит на тази думичка ???
цитирай
27. radulo - Вижте ,какво казва Порожанов
11.08.2010 17:36
http://www.youtube.com/watch?v=x_tTckt-1K0&feature=related
цитирай
28. анонимен - Какво още е известно за родът Дуло. ...
13.08.2010 02:34
Какво още е известно за родът Дуло.Кои са неговите основатели,кои години,от кой племенен съюз или народ,примерно гети,мизи или още по-ранни други северни,южни,западни,источни наши народи.Нашето Дулово каква връзка има.Знае се,че Кубрат е преподавал в Магнаурската академия,едва ли е било школа.Нещо ми идва наум,да не би предварително да е завещал на синовете си наследството,а заедно с най-малкия си син са тръгнали в странство.Известен ли е някой от рода в по ново време.Защо няма коментиращи по такъв важен въпрос.И да има тайни сигурно само на нас не са известни.
цитирай
29. анонимен - Щ.Младши за въпросите на №21./raders/:
14.08.2010 01:01
На въпроса кои сме всъщност блога на Спароток отговори така точно,прецизно и изчерпателно,че и кучетата вече го разбраха.Но ако някой го мързи да чете и все още не е разбрал,нека ходи да ги пита.Сиреч,ако човешката логика не му е достатъчна,нека прибегне до кучешката.Но ние в тези проучвания се борим именно с "кучешката"логика-в досегашните учебници по история на България тъкмо тя преобладава преди всичко.Надяваме се уважаемия господин raders да го има предвид.Досегашните учебници не можаха да ни научат,че"византийци"
няма и никога не е имало.Имало е римляни елинофони,т.е.-елинизиращи се римляни,но все пак римляни.Повечето от тях в мнозинството си са потомци на ромеизирани и елинизирани/сефте/Траки,тоест Блъги/Блъгари,Българи/.И кое му е чудното,че отделни групи от едни и същи народи са воювали често помежду си?Най-вероятно това,че все още има хора,които не могат да го проумеят.Ето някои примери:
Пелопонеските войни/гърци срещу гърци/,войните на Атила/Визиготи срещу Остроготи/,войните на Андроник Трети и Йоан Кантакузин/ромеи с/у ромеи/,войните на Гарибалди/италианци срещу италианци/,Корейската война
/севернокорейци срещу южнокорейци/,и т.н. А от Българин до потомък на Българин разликата е колкото от Наполеон до потомък на Наполеон.
цитирай
30. анонимен - Ето Ви още една възможност за разчитане.
15.08.2010 10:28
В съзнанието на няколко поколения българи думата „дуло” е заложена, като име на царския ни род от времето на т.н. Първа Българска държава. В тези условия да се търси друго значение на думата е трудна работа, но има сериозни основания това да се направи.

Първото от тях е, че в основните изречения на „ИМЕННИКА” думата „дуло” не е име на отделен род, защото „родъ” там означава „възкачен” и ”владение”.

Второто основание е в невъзможността да се измени рода на Дуло, ако това е името му. Ако пък е владетелска титла, може да се допусне някаква логика на израза на коментара, говореща за промяна на тази титла

В латинския език има няколко думи, които са близки по звучене до думата „дуло”. Това са: Dulichium – Дулихия /остров близо до Итака или самата Итака/, Dolo – пика, метателно оръжие, Dolium – бъчва, diluceo- светъл съм, Delius – Аполон, tholus – купол на храм. Всички тези думи са свързани с легендата за произхода на мирмидонците, народа на ЕАК-сина на Зевс. ДУЛХИЯ е името на острова на ЕАК. Стрелата е оръжието, с което поразява Аполон-сина на Божията майка, чиято земя е Тесалия – земята на мирмидонците. Бъчвата е символа на спасението на ЕАК от морето. Бъчвата присъства и в литовската легенда за спасението на легендарния прародител на българите. Изразът „светъл съм” дава представа за божественост. На края „купола на храма” е символ на върховенството на Бога.

Името на втория праг на р. Днепър, по описанието на император Константин Багренородни, на езика на росите е „Улвороси”. Думата е старобългарска и означава „Като остров”. При това понятието „остров” на старобългарски е било „ул”, предхождащо латинското “insula” и френското „ile”. С определителния член думата става „Д׳ул” – „островът”. Тогава „Дуло” може да се разчете „Островитяните” или „Островитянинът”, но очевидно понятието идентифицира произхода точно от остров Дулхия.
цитирай
31. sparotok - благодаря!
19.08.2010 00:39
анонимен написа:
Привет sparotok ! - Бог да ти дава живот и здраве !

От мен дилетанта-лингвист:
"Дуя", тоест глагол описващ нарастване/увеличаване/приращение, например ПО-дуя, НА-дуя и т.н.
Частицата(глагол) "Да", чувал са я в диалектно("неправилно" използване) - пример: "Ще ти ДАДА(ъ).", вместо "Ще ти дам.".
Още веднъж пожелания за успех, личен и на семейството ти !!


Благодаря!
цитирай
32. sparotok - санскрит
19.08.2010 14:13
karay написа:
http://spokensanskrit.de/index.php?script=HK&tinput=retas&country_ID=&trans=Translate&direction=AU
майче точния превод на Ретас е сперма и семе но връзката е безспорна
вий за Дуло е малко по отвлечено ... критици много съдатели малко
за мен е съвсем приемливо
пс вий речника наистина е полезен


Санскрит е сложен език, трябва да търсите по-големи и по-подробни речници, ако искате да разберете всички значения на дадена дума.

Тук може да проверите и да се уверите, че ретас означава също потомство, род, поколение, деца.

http://webapps.uni-koeln.de/cgi-bin/tamil/recherche

Ретас е много интересна дума, обяснява значението на името на илирийското племе даса-рети...буквално десет рода.
даса-десет
рети-рода

Препоръчвам ви също Sansckrit Grammar на Whitney.



цитирай
33. sparotok - важно
19.08.2010 14:15
анонимен написа:
... няма от какво да се страхува!
"знам"


Ето това е важно!!!
цитирай
34. sparotok - дуло
19.08.2010 14:22
zelas написа:
Някой знае дали руският благороднически род Дуловы са по някакъв начин свързани с Дуло?
http://rusgenealog.ru/index.php?id=gen_table&table_id=gen_rk_174

Спараток, как си обясняваш другото значение на думата "дуло". Тя от български произход ли е или руски?


Дуло- род и дуло-отвор са само омоними.
Дуло-отвор идва навярно от доунти - духам, т.е. връзката е същата както тази между супло ( отвор) и сопати-изхвърлям въздух при издишане, сопсти-свиря.

Знаеше ли, че на етруски суплу означава свирач, кавалджия, етруската титла талмите отговаря на старобългарската титла тълмач, а кепен на копан?

В Етрурия са ходили трако-пелазги ( според Плутарх и Плиний), но не и турко-алтайчета:))
цитирай
35. sparotok - странно
19.08.2010 14:25
ren написа:
добреее!
вече ме кандърдиса...от утре като ме питат за произход - гордо ще заявя, че съм трак, трака или каквото кажеш!!!
само милост!


Странно, не си спомням да съм идвал с ромфея в ръката да те принуждавам да мислиш каквото и да е било или пък да те принуждавам да се считаш за нещо друго от това, което си:))

След като това, което представям не ти допада просто не посещавай този блог...толкова е лесно:))
цитирай
36. sparotok - знам
19.08.2010 14:36
radulo написа:
http://www.youtube.com/watch?v=x_tTckt-1K0&feature=related


Калин Порожанов е един от малкото български учени, които аз уважавам. Въпреки жестоката цензура той си позволи изнесе изключително ценни данни за траки, скити и пеласги.
Това интервю показва, че съвестните ни академици са започнали да събират смелост да кажат поясно това, за което преди само смееха да загатнат.

Поздрави!
цитирай
37. sparotok - прочит
19.08.2010 14:39
анонимен написа:
Възможен ли е друг прочит на тази думичка ???


Кирилическата азбука е изключително прецизна и не позволява различно четене, но друго тълкуване, въз основа на връзка с други думи е напълно възможно.
цитирай
38. sparotok - разбира се
19.08.2010 14:41
анонимен написа:
има цял речник в края на тази книга:
http://www.books.bg/books/176/141595.html
и наистина съм изумена....

Че те са си НАШИТЕ днешни думи!


Разбира се!
Българският език не е нищо друго освен развит тракийски.
цитирай
39. sparotok - критика
19.08.2010 14:43
анонимен написа:
И защо, моля Ви се смятате, че Вие изговаряте Истината? На какво основание? В науката истината никога не може да се приеме за фиксирана, тя винаги подлежи на търсене.


Аз не налагам със сила вижданията си, отварям дискусия, в която всеки предлагащ по културен начин аргументи може да представи своята версия.
Какво е вашето тълкуване?
цитирай
40. sparotok - готи
19.08.2010 14:47
curunir написа:
Що за глупости .... я вижте какво се случва на Балканите когато идват готите - дори и до тогава да има оцелели компакти маси с траки, то готите избиват почти цялото население освен това в големите градове, което е романско...


Хайде докажете, че готите не са тракийските гети!
В земите ни няма германски топоними, няма германска керамика, няма свидетелства на стари автори, че готите са германски народ...
Изображенията на готите ( на саркофага та Клавдий Готски) не се отличават от изображенията на гетите ( даките) от Траяновата колона.
цитирай
41. sparotok - данни
19.08.2010 14:54
анонимен написа:
Господин "Спараток", каквото и това да значи, защо като толкова настойчиво искате да изведете от тракийски корени думата "дуло" се позовавате на санскрит. Не знам дали е известно на Вас и Вашата публика, че санскрит е език, на който се е говорило от хилядолетия и се говори и днес на 5 000 км. на изток на субконтинента Индустан - днешна Индия.
Какви каши бъркате, моля Ви се?


Не ви ли е известно, че Тракия е наричана и Ария, а Ария Варта е името на арийската държава?

Не ви ли е известно, че тракийските погребални ритуали са и ведически погребални ритуали?

Не ви ли е известно, че хилядолетия преди свастиката да се появи в Индия, този слънчев символ го има в Тракия ( 4-то хил. пр. Христа)?

Не ви ли е известно, че ведическите топоними и хидроними Имеус, Раса, Бара, Кубха имат обяснение на тракийски?

Не ви ли е известно, че десетина стари автори свидетелстват за поход на траки към Индия?

Не ви ли е известно, че в Индия ( 2-ро хил.пр. Христа) са намерени обекти, чийто произход е халколитна Тракия?

За да си в състояние да критикуваш трябва да притежаваш знания по темата, иначе ставаш за смях :)
цитирай
42. sparotok - гордост
19.08.2010 14:57
анонимен написа:
Az sam ot DULOVO i se gordeja s roda na vladetelite.
Njamam kirilitza. SORRY!!!!


Важното е да се гордеете с произхода си!!!

На този адрес можете да кирилизирате текст http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php
цитирай
43. sparotok - кан
19.08.2010 15:02
airaglub написа:
С удоволствие прочетох твоите постинги много са интересни искам да попитам как може със тракийски наименования да се тълкуват думи като Болгари, Расате, Боил, Кан и т.н.


Всяка дума заслужава отделен постинг с доста обяснения.
Ще спомена само, че КАН е сродна с тракийската титла АКЕНАНОГАВО- началник на група свещеници.
Значението на КАН е началник и показва връзка с хетската кантезия-начало, кимришката КЪНТА - начало, ирландската КЕНАРД - вожд и нашите КОНЪ- начало, ЗАКОНЪ ( това, което е от началото), ИЗКОНЕН - първоначален...
цитирай
44. анонимен - Щ.Младши към Анонимен 41. и curunir/№40./:
19.08.2010 18:11
Санскрит/името е създадено ок.I в.след н.е./не е нищо друго,освен исторически вариант на древния Български/Тракийски,Блъгийски/език.Самото име Индия значи Синдия/Синтия,земя на тракийското племе Синти/-понякога страната е наричана"Синд"! Индра значи и Янтра,освен другите си по-подробни значения,а Пуру/едно от главните ведически племена в Индия,отговорни за налагането на този език там/значи още Пьеру,т.е.Пиери-тракийско племе,известно по-късно като Вару/Авару,Авари/! Второто главно ведическо племе в Индия се е наричало
Бхарата/Бухарата,Бугарата/,което отговаря на тракийското племе Одриси/Одричи,
Бодричи,Богаричи,Бохаричи,Бохарати/-какъв шок за Българо-мразещите,какъв непреживяем ужас и унижение!!!Някои хора това не могат да го понесат,но така им се пада-на тях историята сега им се надсмива,а на нас ни се усмихва!Относно
"Готите"-истинското им самоназвание винаги си е било"Гети"и нищо друго!Това име не се е харесвало на римските писатели,особено на тези от времето на Каракала заради непримиримата вражда с брат му Гета.Никой не е чувал германци да са вярвали в Залмоксис,но за"готите"самият техен историк Йорданес пише,че това е било факт!Готите никога не са припирали да ходят в Германия-ни в римската,ни в свободната й част,но всички"готи"системно и единодушно са се придвижвали към прародината си Тракия,за да я освободят от римска окупация.
Всички не са успели да се"вредят"да живеят там разбира се,а причините са най-различни и са лесно обясними,което е обект на друга тема.Не стига това,ами"проклетите"му готи не са носели никакви германски имена,а само древно-Български-Видимер/Видимир,Будимир,Богомир,Богомил/,Аларик/Телерик,Перелик,Белолик/,Рицимер/Рацимир,Срацимир/,Одоакар/Одоамар,Одьомер,Одомир/=Радомир/Ладомир,Владимир/,и т.н.!Съжалявам
ужасно,че трябва жестоко да разочароваме нашите германски приятели с вестите,които идват от новите прецизни научни разкрития за историята на древните Траки,но сме принудени да го направим-древните готи не са били германци,а Българи!!!
цитирай
45. sparotok - до Щапаров Младши
19.08.2010 19:26
Напълно прав си, че Индия ( Синт) идва от името на тракийското племе синти, което означава скитащи, шетащи.

Синти е сродно с ирано-арийският глагол шентати индо-арийския шатате-шетам, движа се и разбира се нашия шентати-шетам, да не забравим шентание и т.н.


цитирай
46. анонимен - до 14
21.08.2010 10:19
колкото и да не ти се иска ще го кажа направо, дано да можеш да го възприемеш. Санскрита е древна форма на тракийския език защото към третото хилядолетие пр.н. ера траките правят завоевателен поход в Индия и се установяват да живеят трайно там и цивилизоват местните цигани. за това и когато Александър македонски със своята предимно тракийска войска влиза в Индия намира съюзници и продължава тракийското културно влияние там запазено в много артефакти. така че освен от разни индийци, които премълчават първоначалното си цивилизоване от външен народ напъни се и прочети нещо съвременно.
цитирай
47. radulo - Помогнахте ми да разбера етимол...
26.08.2010 18:05
Помогнахте ми да разбера етимологията на фамилията ми. Благодаря!
цитирай
48. sparotok - радвам се
26.08.2010 18:06
radulo написа:
Помогнахте ми да разбера етимологията на фамилията ми. Благодаря!


Радвам се за това!
цитирай
49. staqta - Глупости
13.09.2010 17:03
Писал си пълни глупости:
1.Българите са европейски народ,да,но не от траките,защото всъщност след катаклизма случил се около Черно море оцелелите се преместват между Тигър и Ефрат,след това един човек с име Зигези отвежда със себе си хора,може би доста-половин-един милион човека и се устройва в Памир и Хиндукуш и така нататъка продължава Българската история!
2.Старобългарският има много общо с иранските езици.
3.Тук не мога да споря,но си прав,че траките не са изчезнали-те са днешните каракачани и гагаузи.
4.Тук също не мога да споря.
5.Те са си точно от български,а не от тракийски произход.
6.Пример:Ромфея при българите или палаш при траките май няма,а?
7.За голяма част от тях не си прав!
цитирай
50. анонимен - Щ.Младши:
15.09.2010 22:48
До staqta/№49./:
Човекът Зигези/Зиези/,от когото произхождат Българите,е Тракийският бог Сабази.Между формите Зивези и Сабази няма никаква фонетична разлика,а отгоре на всичко Сабази означава още и Сапаси/Спасе,Спасителя/,и Съвети
/Светията,Светителя/,Съвещи/Свещеният/,Съветя/Съветникът/,Съвяти
/Святият/,Савичи/Савати-бога Сава,споменат от Раковски/,Йовичи /Йой,Йуй,
Йовис,Йово/,Богичи/Божича/,и пр. Възможно е началото на култа към Сабази-Зиези да е поставено от някой човек,но необикновен-той може да е бил само някой древен цар-бог,и то от времената преди желязната епоха,тъй като е споменат в надписи от Линеар Б с името Сазо/Саво,Йово,Бого,Зьезо и т.н./.
цитирай
51. анонимен - ИРАНСКИ СУФИКСИ В ЕЗИКА НА ДРЕВНИТЕ И СЪВРЕМЕННИ БЪЛГАРИ
20.09.2010 00:21
http://www.protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Sufixi%20prabaalgarski/Pseudosufix-ata.htm
цитирай
52. анонимен - Именник на българските ханове:
30.05.2011 16:17
Именник на българските ханове:

Авистохол живя 300 години, Родът му Дуло. А властта му е дадена [в годината на] змията – дилом, [месец] девети – твирем.
Ирник живя 150 години. Родът му Дуло. А властта му е дадена [в годината на] змията – дилом, [месец] девети – твирем.
Гостун – този бе наместник 2 години. Родът му Ерми. А властта му е дадена [в годината на] свинята – дохс, [месец] девети – твирем.
Курт управлява 60 години. Родът му Дуло. А властта му е дадена [в годината на] вола – шегор, [месец] трети – вечем.
Безмер [управлява] 3 години. Родът на този – Дуло. А властта му е дадена [в годината на] вола – шегор, [месец] трети – вечем.

Тези 5 князе управляваха княжеството на отвъдната страна на Дунава 515 години с остригани глави. А след това дойде отсам Дунава Исперих княз. Същото е и досега.

Аспарух княз 61 години. Родът му Дуло. А властта му е дадена [в годината на] тигъра – верени, [месец] първи – алем.
Тервел [управлява] 21 години. Родът му Дуло. А властта му е дадена [в годината на] овена – текучитем, [месец] девети – твирем.
[...] 28 години. Родът му Дуло. А властта му е дадена [в годината на] заека – дванш, [месец] шести – алтом.
Севар 15 години. Родът му Дуло. А властта му е дадена [в годината на] кокошката – тох, [месец] шести – алтом.
Кормисош 17 години. Родът му Вокил. А властта му е дадена [в годината на] вола – шегор, [месец] девети – твирем. Този княз промени рода Дулов, което ще рече Вихтун-Вихрогон.
Винех 7 години. А родът му Укил. А властта му е дадена [в годината на] вола – шегор, [месец] първи – алем.
Телец 3 години. Родът му Угаин. А властта му е дадена [в годината на] мишката – сомор, [месец] шести – алтом. И този бе вместо друг [наместник].
Умор 40 дни. Родът му Укил. А властта му е дадена [в годината на] змията – дилом, [месец] четвърти – тутом.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13972490
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031