Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2011 18:14 - Кой притежава древните български съкровища?!
Автор: doktora757 Категория: История   
Прочетен: 37057 Коментари: 21 Гласове:
18

Последна промяна: 07.02.2011 19:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  в. "Труд; "Топ новини   image 10:29
07.02.2011г.
  Кой притежава прабългарските съкровища автор(и): Диляна Димитрова , прочитания: 1424, коментари:   0 imageВиж галерия 1 2  

 

Пет са големите прабългарски съкровища. Всички те маркират значими битки и територии, където водещи роли са имали великите властелини на старите българи. Къде обаче днешните българи могат да зърнат реликвите, останали от пищните хански трапези или гробни мемориали? Всички те са пръснати по света - едни са в музеи, други в частни колекции. У нас се съхраняват само копия на някои от тези образци. Останките от гордото ни минало блестят в Националния исторически музей.

 

- Съкровището на хан Кубрат, открито край с. Малая Перешчепина, Украйна, е най-голямото в ранното Средновековие. Съдържа над 800 предмета. Златото в него надхвърля 25 кг, а среброто - 50 кг. Намира се в Ермитажа. Там е и мечът на Кубрат.

image

image

 

                        image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image



- Съкровището от Над Сент Миклош (румънско селище в областта Банат, Румъния) е от 23 златни съда с общо тегло 10 кг. Експонирано е във Виенския художествено-исторически музей.

image

image

image

 

- Предметите от гроба на прабългарски владетел, вероятно хан Аспарух, открит край с. Вознесенка, Украйна. Намират се в Харковския музей.

image

 

image

- Съкровището на хан Кубер, намерено край албанското с. Врап. Части от него са наредени в музея “Метрополитен”, САЩ, и в Археологическия музей в Истанбул.

image


- Съкровището от Ерсеке, село в Албания. След като е предложено на търг в “Сотбис”, е изследвано от немския епиграфик проф. Йоахим Вернер. Притежание е на неизвестен колекционер.

 

Златните колекции на българските владетели от ранното Средновековие не са просто древни иманета, те носят важни политически послания, твърдят учените. Съкровищата са мерило за властта, престижа и възможностите на държавния глава. Създателят на Велика България хан Кубрат явно е бил умел държавник. Той е успял да обедини българските племена северно от Кавказ и Черно море и да ги превърне във фактор на международната сцена.

 “През VII в. България е била сред най-мощните държави в Европа”, твърди проф. Вернер. Нашите предци са били сила, с която са се съобразявали могъщите империи по онова време - Византийската и Персийската.

    В НИМ показват само орлето на Аспарух

 

През 1930 г. край украинското с. Вознесенка е открит масов гроб на около 35 прабългарски воини, за които учените предполагат, че са хан Аспарух и негови бойци. Хипотезата е на археолога Гринченко, ръководил проучванията.
“След като съобщава за своите предположения пред колегията, той е заточен в Сибир”, разказва директорката на Националния исторически музей Цветана Кьосева.
 

Съкровището съдържало над 1500 златни и сребърни предмети, части от погребения на коне... Още при откриването им артефактите били разделени в три музея - в Запорожие, в Днепропетровск и в Харков. По време на Втората световна война обаче експонатите от Вознесенка е трябвало да бъдат евакуирани в Уфа. При транспортирането им на 10 октомври 1941 г. върху влака с реликвите паднала немска бомба, която предизвикала пожар. Докато го потушавали, в суматохата голяма част от колекцията обгоряла или била открадната. Оцеляло орлето на Аспарух.

 Много учени са изследвали предмета. Смята се, че е било връх от щандарт (римско легионерско знаме). На гърдите му е издълбан монограмът на хан Аспарух. На едно от крилата пък е знакът на рода Дуло.

 Съкровището е от началото на VIII век, което съвпада със смъртта на Аспарух и с установяването на българо-хазарската граница. Находките са открити точно на тази граница, където вероятно е била битката между двата народа. “Български аноним от ХI век сочи, че Аспарух е бил убит от измаилтяни (т.е. от хазари)на р. Днепър - разказва археологът Тодор Чобанов, зам.-министър на културата. - Това съвпада със сведенията, че е загинал във война с хазарите.”

 Орелът на Аспарух, изложен в НИМ, е точно музейно копие със сертификат на Запорожкия краеведчески музей. Изработен е от бронз и е посребрен.

 Дарението е от Иван Василиевич Плачков, българин от Бесарабия, депутат в Киевския градски съвет.

  Братя стават благородници заради имане в Банат

 

Работник на двамата братя преселници от България Христо и Кирил Накови открива съкровище край с. Над Сент Миклош (Голям свети Никола) през 1799 г. Селото тогава е било част от Австро-Унгарската империя, поради това находките са били подарени на императора. Срещу този дар двамата братя получават благороднически титли на името на селището - Надсентмиклош.

 “В австрийския музей, където са изложени предметите в момента, под съкровището никъде не е отбелязано, че е прабългарско - твърди Цветана Кьосева. - Прочетох “Чергарски племена”. Предметите не са били за всекидневна употреба на ханската трапеза, а за специални случаи - например за посрещане на чужди делегации. Според Мариела Инкова, експерт от НИМ, изработката на една част от предметите е дело на константинополско ателие. Друга част е с много източни мотиви, затова се смята, че е поръчана при източни майстори.

 Специалистите предполагат, че изображението на едната кана е на хан Аспарух. Няма категорични доказателства обаче, че сервизът е красял интериора на прабългарското ханство, което е владеело банатските земи. Друга от хипотезите гласи, че е принадлежал на Аварския хаганат.

  Кубрат ухажван от 2 империи

 

Съкровището на Кубрат е намерено от две деца през 1912 г. в пясъчните дюни на река Ворскла край село Малая Перешчепина в днешна Украйна. Учените го датират към средата на VII век до началото на VIII век. Децата съобщават на родителите си, а те - на пристава. Междувременно всички от селото разбират за имането, грабват лопати и отиват да копаят на мястото. Откриват около 800 златни и сребърни предмета - златен жезъл, златна фигура на лъв от скиптър, три златни пръстена (два от тях са с монограма на Кубрат, третият е на чичо му Органа), златен рог, златна торква, две златни гривни с изумруди, златна тока с тегло 454 г, два златни меча, златни и сребърни чаши и съдове за хранене... В България имаме копия само на 9 от находките.

 Учените смятат, че е гроб заради намерените малки златни пластини с нитове в ъгълчетата, с които се предполага, че е бил облепен ковчегът. Има и следи от трупоизгаряне. Златото е приписано на Кубрат, след като са били разчетени монограмите на пръстените.

 Това е едно от най-големите ранносредновековни съкровища в света. Освен това е най-голямата в света находка на ирански предмети (бел. ред. - персийски)извън Иран - твърди Тодор Чобанов. - Съкровището се състои от важни царски реликви. Сред тях има златна кана, която очевидно е принадлежала на шахиншаха (цар на царете) на Персия. Тя или е била подарена на Кубрат, или я е придобил насилствено, следователно е имал огромни военни възможности. По онова време такъв предмет е можело да се съхранява само в дворците на шахиншаха Хозрой II. Може пък да му е подарена, ако примерно е участвал във войната на Византия срещу Персия (602-628) - възможно е Кубрат да е бил неизвестният съюзник на ромеите. Това обяснява и защо византиецът му изпраща толкова много подаръци.” Изследователите твърдят, че Кубрат се е познавал от малък с византийския император Ираклий, докато българинът е бил заложник в Константинопол.

  Сервизът на Кубер открит в днешна Албания

 

На територията на Албания, край Адриатическото крайбрежие, са открити още две прабългарски съкровища, датирани между VII и IХ век. Едното е намерено от трима братя край с. Врап. Единият от тях е продал част от предметите.

 Съкровището съдържа изключително пищни златни и сребърни колани, съдове... Съществува хипотеза, че е било част от съкровищницата на аварския хаган. “В края на VIII-IХ век, когато хаганът умира, започва политически спор за властта и тогава българският хан Кубер взема част от това съкровище и тръгва към Битолското поле и Солун”, обяснява Мариела Хинкова от НИМ.

 Златният сервиз на хан Кубер вероятно е изработен в ателието на негов придворен ювелир, по чийто стил учените съдят, че е византиец.

 Съкровището, намерено край друго албанско село - Ерсеке, е подобно на откритото край Врап. За съжаление на учените находките се намират в частни ръце. За тях няма научни публикации. Открити са по време на Втората световна война от войници на Третия райх и първоначално са съхранявани в Германия, разказва Инкова. Когато в страната нахлуват съюзническите войски, съкровището е откраднато от чужд офицер. След време е предложено за откупка в “Сотбис”. Но се появяват твърдения, че е фалшификат, защото специалистите нямат с какво да го сравнят. Затова собственикът си го прибира. По-късно пак го предлага на търг и е купено от неизвестен частен колекционер в САЩ.

 Това лято София ще стане домакин на световен византийски конгрес. На него проф. Фалкодайм - директор на Римско-германския музей в Майнц, смята да съобщи подробности около това съкровище. Защото е открил кой е притежателят му и е получил разрешение от него да публикува научна информация за предметите.


Източник: www.trud.bg/Article.asp



Гласувай:
17



1. doktora757 - Макар, че в статията има някои доста ...
07.02.2011 20:14
Макар, че в статията има някои доста спорни неща, клишета и неверни работи е важно, че се повдига въпросът за тези съкровища, които са част от нашето културно и историческо наследство! Има и още доста наши съкровища, които стоят в сандъци в Ермитажа, в руските книгохранилища, в Лондонския музей и на други места.
цитирай
2. tit - Където и да са,
08.02.2011 15:45
важно е да се отбелязва и да се разглеждат като български!
Когато става въпрос за такива, открити по нашите земи, мисля че трябва да се разглежда в друга светлина!
Египтяните си търсят Нефертити от германците...а ние за Четвероевангелието дума не отлепяме!
цитирай
3. анонимен - сигурни ли сте, че това не са слав...
08.02.2011 23:03
сигурни ли сте ,че това не са славянски предмети и въз основа на какъв общ български белег да ги считаме за български -българско местонамиране ,български метал,българска форма,български букви и надписи т.н. (мнението това е българско защото е българско е наивно)

Виж за Четвероевангелието и другите български книги в което има всичко необходими за историята на българите и което на практика е българско съкровище българите не се интересуват
цитирай
4. solinvictus - Браво за снимките !Адмирации!
09.02.2011 11:42
Браво за снимките !Адмирации!

съкровищата може да не си върнем ,но поне да ни дадат докладите на археолозите които са ги открили.По принцип той работи по определена професионална техника и не знае в коя държава какви спорове се водят.После обаче се нансят кореции или се подменят данните!
Да си стоят в ермитажа ,няма как да ни ги дадат ,те един архив го считат за военна плячка пък ...тия изключителни находки!?!?!
поздрав

п.п. има някаква разлика в снимките на орела на едната змията е на десния крак пък на другата на левия ,хехе
цитирай
5. анонимен - DO 3
09.02.2011 20:47
ABE KADE VIDQHTE SLAVQNSKI ZEMLQNKI I TIURSKI IURI ... NAVSQKADE IMA SAMO MOGILIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII BYLGARSIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
цитирай
6. анонимен - TRUKI PELGARI - DRYZKI BYLGARI
09.02.2011 20:48
TRUKI PELGARI - DRYZKI BYLGARI
цитирай
7. missionpossible - Била съм музея във Виена, където е ...
09.02.2011 21:37
Била съм музея във Виена, където е изложено българското съкровище от Наги-Сент Миклош. Надписите за него въобще не го идентифицират като българско, а като "най-ранносредновековното съкровище в Европа, принадлежало на неизвестна култура" ....
цитирай
8. marknatan - Съкровището от Над Сент Миклош e 100 ...
10.02.2011 21:45
Съкровището от Над Сент Миклош e 100 % Sasanian
цитирай
9. doktora757 - Браво за снимките !Адмирации! ...
11.02.2011 16:25
solinvictus написа:
Браво за снимките !Адмирации!



Снимките с малки изключения не са от оригиналната публикация - аз съм ги добавил за по-добра илюстрация!
цитирай
10. doktora757 - Съкровището от Над Сент Миклош e 100 ...
11.02.2011 16:28
marknatan написа:
Съкровището от Над Сент Миклош e 100 % Sasanian


Да бе дошли са и са го донесли във Виена лично иранците!.......Айде малко по-трезво към находките; има си и старобългарските символи, техника и изображения; оръжия, има си и надписи!
цитирай
11. marknatan - няма никакъв смисъл да полемизи...
11.02.2011 22:31
няма никакъв смисъл да полемизирам,в стил ромска теза ,когато ства въпрос за "ковьорчета"
сравни едно от Над Сент Миклош със наличните сасанидски екземпляри (металургичното им изкуствио е да бест)и си извади
"старобългарските" символи,техника и изображения
цитирай
12. solinvictus - А @маркнатан-ския ми сасанидите са ...
12.02.2011 13:19
А @маркнатан-ския ми сасанидите са зороастрийци браточка.....демек Митра отсякъде!
Как така ?
п.п.да не си в отпуска?хехе
аз съм за скитски произход ,но кой от трита модела споменати от Дарий?
цитирай
13. doktora757 - А защо да не предположим, че Саса...
13.02.2011 23:05
А защо да не предположим, че Сасанидите са копирали от българите и траките?!? И без това Александър Македонски заличи Персия като държава преди това, но занесе натам и античната тракийска култура!
цитирай
14. sparotok - прав сте
14.02.2011 12:57
doktora757 написа:
marknatan написа:
Съкровището от Над Сент Миклош e 100 % Sasanian


Да бе дошли са и са го донесли във Виена лично иранците!.......Айде малко по-трезво към находките; има си и старобългарските символи, техника и изображения; оръжия, има си и надписи!


Имате право, находките от Над Сент Миклош не са сасанидски защото имат прототипи съществуващи векове преди сасанидите и тяхната култура да се появат. Някои от съдовете са идентични на находки от земите на царските скити ( към които Приск причислява Атила) от 6-ти-5-ти век преди Христа.

Иконографията - грифони, орли и т.н. е още по-стара и е типична за траки, микенци и скити, сасанидите само са взаимствали много неща в по-късни времена.
Сам Херодот казва, че персите охотно приемат неща от други народи.
цитирай
15. sparotok - прав сте
14.02.2011 13:21
doktora757 написа:
А защо да не предположим, че Сасанидите са копирали от българите и траките?!? И без това Александър Македонски заличи Персия като държава преди това, но занесе натам и античната тракийска култура!


Херодот, История I-135 -"Няма друг народ като персите, който да заема толкова много обичаи от други народи "

Типичните "персийски" щитове, които са изобразени на стените на Персополис - V-ти век преди Христа са всъщност тракийски. Принадлежат на хетските съюзници -мизите, които помагат на хетите във войната с Рамзес II, XIV-ти век преди Христа.

Нека да допълня и за прототипите на съдовете от Над Сент Миклош. Те са от съкровищата намерени в Солоха, Байки, Келермес и др. Някои съдове от Рогозенското съкровище също показват прилики.
цитирай
16. marknatan - сасанидкста металургия се ко...
15.02.2011 05:13

сасанидкста металургия се копира и подражава дори от китай. високота майсторство на сасанидксите сребърни и златни предмети в добавка с уникалните мотиви(тва не е елинкса митология ли е )и характерен отличаващ се стил и кохерентност по тях ясно ги отличават . Именно художествена стойност на тези предмети ,с тяхната красота може да твърдим,че те са универсално свидетелство за класа и богатство за периода 3-7 век 9 може със сигурност да кажем че във византийския двор тези предмети символ на престиж и разкош в добавка с превъзходните орътжия са били взети на "въоръжение' с пути повече от напр. на тези които определяме т.нар. българи. Къде са местонамиранищта на тези предмети от тази статия -по гранизата на вузантийския свят. Е как са сифонирани там? те не са заобикоилили като контарбанда по пътя на "прабългарите" от алтай. всичко това е филтрирано и е преминавало през гърлото на бутилката което е константинопол .тва си е стандартното "оборудване" за империята византия . и всчики тези подражават нея и използват тези предмети защото и василевса ги използва . византия е с пъти по близо до сасанидите и изтока отколокото до запада и рим и тези предмети са най-малкото което го демонстрира. само че днес се робува на кухи парадугми,от рода сичко ристиянско е бизантийско сичко сасанидско е "прабългарско".

п/п/ ето в блога си качих сасанидки образци и едно преглеждане само ще остави у зрителя характерното и така както няма да сбъркате мерцедес със фолксфаген така не можете да объркате и този стил
цитирай
17. shtaparov - Щапаров Младши:
15.02.2011 05:57
Някои съдове от съкровището до Над Сент Миклош имат най-ясни паралели със съдове от съкровището на Княз Кубрат при Малая Перешчепина и с нецитираното тук сребърно съкровище на Иван Шишман от Никопол/датирано в XIV-XV в./,да не говорим за древно-Българските рунически надписи върху него,които ясно посочват кой народ го е създал. Българските руни по онова време не може да бъдат считани за международно писмо,понеже употребата им е била ограничена от древните традиции само до нуждите на храмовете и на дворците,създавани от нашите далечни прадеди. От друга страна,владетелската титла на Кубрат,Кубер,Аспарух и други наши върховни управници от II-IХ век,та и преди това определено не е била хан,а Княз/Къняз/,понеже:
1.Владетелска титла "хан" не е засвидетелствана в нито един-единствен извор за древните Българи. Тя ни е вменена през XIX-XX век от полуучени и полуинформирани хора,попаднали случайно на попрището на Българската история и измили своето невежество с нея.
2.В "Именника на Българските Князе" навсякъде пише или Княз,или Къняз.
3.В средно-Българските надписи от IX в. повсеместно е записано Кънас/Къняз/: Къняз Омортаг,Къняз Маламир,Къняз Пресиян,Княз Борис и пр.
4.Титлата на древните ни Трако-Микенски царе не е била хан,а Ванакс/Канакс,Къненз/.
5.По-късните наши Тракийски царе не са наричани ханове,а Династи/Канасти,Кънязчи,Кънензи/.
6.Титлите,които старите гърци и римляни са заимствали от нас,не са звучали като "хан",а като Севаст/Канаст,Кънанз/ и Консул/Канзар,Кънязар/.
7.Ръководната титла,която Рим и Западна Европа са заимствали от нас,не е хан,а Комес/Кънез/ и Комит/Каняз/.
Можем да приведем още примери за истинската титла на нашите древни владетели,но засега и тези не са малко.
цитирай
18. marknatan - Само наблюдаваните мотиви т. нар. ...
15.02.2011 07:33
Само наблюдаваните мотиви т.нар. Дърво на живота ,които намираме у тези съкровища са достатъчни и няма смисъл да полемизираме в стил Ромска теза, ама те били "нарицателни" и др.под. безмсилици
Владетели на тези земи и Света :
от време Оно до 550 г пр.н.е. Скитите са владетели на света,
от 550 -330 г пр.н.е. са Персите
от 330 г пр.н.е до 166 г пр н.е. когато света е владян от Македония
следва Рим от 166 г пр. н. е. до идването на властъ на Сасанидите и те си разделят света с братко Рим на две през средата на Армения
сасанидите оказват огромно влияние върху последващия свят във всички познаваеми измерения на обществения живот
тва дето го определяме за Византия си е амалгама м/у Рома и Сасанидия
цитирай
19. doktora757 - Спорът май стана малко излишен и ...
15.02.2011 16:10
Спорът май стана малко излишен и безмислен; съкровищата са български, точка по въпроса! Простотийте просто ще ги трия, за да не замърсяват пейзажа!.....
цитирай
20. doktora757 - Тия безумни наименования като х...
17.03.2011 23:27
Тия безумни наименования като ханове, канове, чергарски вождове, племена, юрти и прочие глупости и фалшификации на българската история и на мен ми идват в повече. ТРЯБВА ДА СЕ ГОВОРИ ЗА ДРЕВНИ БЪЛГАРСКИ ЦАРЕ И ТОЛКОЗ!
цитирай
21. balkan1 - Именно ...
19.04.2011 19:27
Както пише и Спароток още навремето Дионис е ходил до Индия и ги е учил на какво ли не, та още от време ОНО българите са обикаляли Земята и са ръсели култура НО много хора не могат да проумеят това и едни казват че това и онова не са български, а едикаквиси или пък че ние сме от това и онова място и по късно сме дошли тук.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5046483
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031