Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2012 11:45 - Руският патриарх: Дадохте ни православието
Автор: buditeli Категория: Други   
Прочетен: 6748 Коментари: 6 Гласове:
12

Последна промяна: 06.05.2012 16:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Наскоро патриарх Кирил посети България и направи официално това признание. Питам се, дали не е дошло времето когато, ще ни отдадат малко почит и уважение? „Ще приемете от нея (Русия) дан като Мелхисадек  от Авраама, когото и благослови. Днешната сила и слава я вам дължи.”  Петър Дънов Мелхисадек е цар на някогашния Ерусалим, а Авраам му носи дарове. Библейският разказ В книга Битие се разказва, че след една успешна битка, библейският патриарх Авраам (по това време все още Аврам) е посрещнат от Мелхиседек. „И Мелхиседек, цар салимски, изнесе хляб и вино, - той бе свещеник на Бога Всевишни, и благослови го и рече: благословен да бъде Аврам от Всевишния Бог, Владетеля на небето и земята; благословен да бъде и Бог Всевишни, Който предаде в твоите ръце враговете ти. Аврам му даде десетата част от всичко"(Бит. 14:18-20). Фактът, че самият богоизбран Авраам дава десятък на Мелхиседек превръща неговия образ в символ на бъдещия месия: „Рече Господ Господу моему: седи от дясната ми страна, докле туря Твоите врагове подножие на нозете Ти. … Кле се Господ и няма да се разкае: Ти си свещеник навеки по чина Мелхиседеков” (Пс. 109/110:1-4).   Руският патриарх: Дадохте ни православието За първи път официална Русия призна ролята на Българската църква като най-старата славянска православна църква. Това направи не друг, а  Московският и на цяла Русия патриарх Кирил от амвона на катедралата "Свети Александър Невски". И изрично подчерта, че благодарение на българските духовници свещените книги и писменост са дошли до Киевска Рус през далечния Х век, когато княз Владимир покръства руския народ. Също така патриарх  Кирил наблегна върху огромната роля на братята Кирил и Методий за православната църква.
Това признание е и най-ценното за България от тридневната визита на руския църковен глава у нас, категорични са от духовници до историци.
До този момент Москва премълчаваше или умаловажаваше не само делото на създателите на българската азбука, но и ролята на църквата ни при покръстването на Русия.                                                                                                     
Патриархът наблегна и на освободителната мисия на Русия преди повече от 100 години. "Цар Александър II беше изправен пред едно тежко решение - не само да обяви война на Турция, но и да влезе в конфликт с онези сили, които не искаха промяна. И за да вземе все пак това решение, основна роля изигра именно разбирането му, че трябва да защити православната вяра", каза още патриарх Кирил. Той благослови българския народ и му пожела мир и благоденствие.
Константин Събчев
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-05-04&article=408296



Гласувай:
12



1. kostas - Много важен момент за ИСТИНАТА и за ДОБРУВАНЕТО ТАКА ДА БЪДЕ!
05.05.2012 11:25
* Руският патриарх: Дадохте ни православието
За първи път официална Русия призна ролята на Българската църква като най-старата славянска православна църква. Това направи не друг, а Московският и на цяла Русия патриарх Кирил от амвона на катедралата "Свети Александър Невски". И изрично подчерта, че благодарение на българските духовници свещените книги и писменост са дошли до Киевска Рус през далечния Х век, когато княз Владимир покръства руския народ. Също така патриарх Кирил наблегна върху огромната роля на братята Кирил и Методий за православната църква.
Това признание е и най-ценното за България от тридневната визита на руския църковен глава у нас, категорични са от духовници до историци.
До този момент Москва премълчаваше или умаловажаваше не само делото на създателите на българската азбука, но и ролята на църквата ни при покръстването на Русия.
цитирай
2. buditeli - Истината е важна
05.05.2012 18:05
"Ще познаете истината и истината ще Ви направи свободни" Исус Христос в Евангелие от Йоана
цитирай
3. missionpossible - Бях пропуснала тази вест!
09.05.2012 10:42
Благодаря, че я сподели в блога. Силно се надявам по въпросите за въвеждането на християнството в Русия да се заговори истината в тяхното медийно и обществено пространство. Също и за братята Кирил и Методий, а може би е време да се пропукат голяма част от официалните исторически становища по въпросите за създаването на Русия, за първите владетели и родове с български произход; за ролята на Волжска България ... и още много други неща ...
Поздрави!
цитирай
4. buditeli - Хубаво ще бъде да се заговори в Русия за всичко това.
09.05.2012 15:02
Може дори да приемем думите на патриарх Кирил като първа стъпка в тази посока, но дали ще има втора и кога можем само да гадаем.
Приятен ден!
цитирай
5. buditeli - „Ще приемете от нея (Русия) дан като Мелхисадек от Авраама, когото и благослови. Днешната сила и слава я вам дължи.” Петър Дънов
18.05.2012 11:23
Ето и първите дарове:

Комерсант: България получи отстъпка за руския газ

Москва. Независимо от факта, че България очевидно и в рязка форма се отказа от два големи проекта с Русия - за изграждането на петролопровода „Бургас – Александруполис” и АЕЦ „Белене”, страната успя да получи специални условия на доставките на руски газ, пише днес московският вестник „Комерсант”.

„Газпром" ще даде на България отстъпка на цената на газа с 11.1% тази година, и също може да премахне посредниците в доставките на страната, се посочва в публикацията и допълва, че в замяна на това руският газов гигант гарантира подкрепа за България в газопровода „Южен поток”.

В четвъртък от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на България обявиха, че е подписано споразумение с „Газпром” за намаление на цената на газа за страната. От 1 април тази година, според българската страна, то ще бъде 11.1%. Такова споразумение бе постигнато вчера на среща между министър Делян Добрев и шефът на „Газпром” Алексей Милер, посочва медията.


Изданието се позовава на изявления на българската страна, че има твърди договорености с „Газпром”, но според негов източник, запознат с преговорите, „едва тепърва предстои” да се разработи дългосрочен договор от 2013 г. нататък, а също и да бъде изчислена самата отстъпка, обещана на България.




цитирай
6. apollon - Чудесно признание - приветствам ...
27.06.2014 12:25
Чудесно признание - приветствам го. То струва повече от това на съветските историци.
Нужно е и лингвистите на русия да признаят, че езика им е 100 процентна старобългарска лексика.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: buditeli
Категория: Други
Прочетен: 586492
Постинги: 48
Коментари: 216
Гласове: 958
Архив
Блогрол
1. Призив
2. Цар Иван Асен II - цар на българи,гърци и други страни
3. Необходимост от преодоляване на някои негативни черти на характера
4. Българска ли е българската роза?
5. Среброто лекува
6. Петър Дънов - за България и българите
7. Петър Осоговеца - за България
8. Послание от бъдещето - за България и българите
9. Ванга - за България и българите
10. Добрите хора съществуват
11. Слава Севрюкова - за България и българите
12. Българската църква отбелязва днес Св. Седмочисленици
13. Предсказание за бъдещето
14. Евангелие на мира от есеите
15. Петър Дънов - Призвание към народа ми–български синове на семейството славянско
16. Световна конспирация срещу здравето
17. Златна Прага или градът на стоте кули
18. Не чакайте да ожаднеете ...
19. Човек е единственото същество, забравило храната си
20. Иде революцията "слоу" - бързо да забавим темпото!
21. Шифърът на живота - мисълта на Твореца е закодирана във водните молекули
22. Народните будители
23. Името "българин"
24. - Oткритието на д-р Райф е гениално, но хората го могат и без машини
25. Свещената земя – поклонение на Божи гроб
26. Честита Нова 2011 Година
27. Свещената земя – поклонение на Божи гроб II
28. Високият идеал
29. АКАША - Извадки из словото на Учителя Петър Дънов
30. Петър Дънов - за Третата световна война