Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2011 15:52 - Свещената земя – поклонение на Божи гроб II
Автор: buditeli Категория: Други   
Прочетен: 12599 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 18.01.2011 13:23


Старите крепостни стени на Йерусалим, са прорязани от седем порти. Шестте от тях са отворени денонощно. Седмата е зазидана - Златната порта. По времето на Исус тя е главният вход на града откъм изток. През нея, яздейки бяло магаре влиза Спасителят, посрещнат възторжено с палмови клони и възгласите "Осанна! Благословен е идещият в името Господне!"  През същата тази врата, през 628 г. византийският император Ираклий решил да влезе триумфално, облечен в блестящи одежди, яздейки кон – завръщайки се от победоносен поход срещу Персия. По време на този поход владетелят успял да възвърне от плен и да донесе обратно в Йерусалим великата светиня – Христовия кръст, открит от императрица Елена през IV в. и обкован със злато и скъпоценни камъни, който персите заграбили при оплячкосването на светия град през 622 г. Естествено императорът смятал, че има право да увенчае така бляскаво победата си над Персия. Но когато триумфалното шествие стигнало до Златната порта, конят на Ираклий се спрял като прикован и отказал да върви. “Не тъй носеше кръста си нашият Спасител” – упрекнал императора тогавашният йерусалимски патриарх Захарий. Тогава Ираклий свалил бляскавите одежди, събул се бос и пешком внесъл в Йерусалим през Златните врата Христовия Кръст. Според едно предание след това Ираклий заповядал да зазидат портата – щом като през нея минал Светият Кръст, никой друг не трябвало повече да тъпче мястото с нозете си.

image
  Зазиданата Златната порта Точно срещу Златната порта, от другата страна на долината Кедрон е Гетсиманската градина. По времето на Иисус тя е била осеяна с маслинови дръвчета и кипариси. Подобна атмосфера днес има градината на тукашния руски женски манастир “Св. Мария Магдалина”.

image

Манастира е разположен на планината Елеон - мястото където се е възнесъл Исус Христос.
До него е запазена скаличката на която Богородица е била стъпила, когато се е възнесъл Исус Христос.

image
Под манастира е “Църквата на всички нации”– католически храм. Издигнат е над скалата, край която Иисус отправя последната Си молитва преди залавянето. Наблизо е станало и  предателството на Юда.

image
Вътре има картини, изобразяващи „Гетсиманското моление”, „Предаването на Спасителя” и „Арестуването на Христос”, на пода пред олтара има венец от тръни, заобикалящ скалата, на която се е молел Христос. Сините витражи създават в църквата полумрак, символизиращ последната земна нощ на Исус. В Гетсимания е и друга светиня – църквата, където е гробът на Света Богородица.

image
Голямо стълбище ви отвежда в подземието на храма, където е каменното ложе, приело тялото на Божията майка. Според преданието от тук то е качено на небето и отново съединено с душата на Пречистата.

Зад гроба, който едновременно е и църковен олтар, върху специален постамент е иконата "Св. Богородица Йерусалимска"

image
Йерусалимската (Гетсиманска) чудотворна икона на Божията Майка.

image
Площадът със Стената на плача 

image  

image   
Стената на плача, или Котел ха-маарави (Западната стена), представлява част от запазените основи на Храмовия хълм, на върха на който е стоял Йерусалимският храм. С дължина 60 м и височина 22 м, седем реда огромни каменни блокове се издигат над молитвената площадка, където днес се стичат милиони поклонници и туристи от цял свят. Мнозина вярват, че молитвите и пожеланията, оставени между камъните на Стената на плача, няма да останат без отговор.

image
 
Цитаделата на Давид с кулата Гробът на цар Давид - Йерусалим е свещен град за три световни религии. Цар Давид е признат за пророк от юдеизма, християнството и исляма. Традиционната версия от Библията казва, че цар Давид е бил погребан на хълма Сион в Йерусалим. До гроба му има действаща синагога с неговото име. През ІV век е съществувала християнска църква Свети Давид, която е била разрушена от персите и през 1524 г. на мястото й е построена джамията Ал-Дауд, чието минаре може да се види и днес. Големият каменен саркофаг е покрит с покривало, на което са положени короните от свитъците на Тората,символизиращи 22-те израелски царства и са извезани думите от І книга на Царствата: “Давид, цар на Израел, жив и съществуващ”. На втория етаж, над гроба на цар Давид, e мястото на Тайната вечеря. Съвременното помещение на Тайната вечеря е построено в периода на Йерусалимското царство на кръстоносците (1099 – 1299).

image
  В библейската епоха Йерусалим е обграден с гори от бадеми, маслини и борове. След векове на военни действия и безразборна експлоатация, днес те са напълно унищожени. По тази причина земеделците от околностите на града от дълго време изграждат каменни тераси по склоновете, за да предотвратят ерозията на почвата.



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. buditeli - Използвах 2 снимки от интернет,
17.01.2011 15:56
защото не успях да кача моите.
цитирай
2. анонимен - iskam newto po podrobho
09.02.2011 14:58
xaresvami no iskam newto pove4e da vidia
цитирай
3. анонимен - viara
09.02.2011 14:59
iskam pove4e da nay4a
цитирай
4. buditeli - Личните ми впечатления
10.02.2011 09:24
В събота бяхме на Стената на плача и на мен не ми разрешиха да снимам, защото е шабат. Някои от групата искаха да си напишат бележки с желания и да ги оставят на стената, но и на тях не им разрешиха по същата причина. Събота /шабат/ е ден за почивка и не е разрешено да се прави каквото и да било. В събота не работят магазините, не шофират, а ако някои си позволи ортодоксалните евреи /тези с черните капели/ ги замерват с развалени домати и камъни, по същия начин се отнасят и с жените, които шофират без значение дали е събота. Ортодоксалните евреи не работят, само изучават Тората. Не използват предпазни средства и имат по много деца. Жените им работят и се грижат за децата. Живеят бедно и държавата е направила специални столови, където се хранят безплатно. До Стената на плача видях такава столова.
Мнението ми е, че евреите не се отнасят с уважение към хората. За нас не казват "България спаси евреите си", а "цар Борис спаси евреите". Липса на уважение забелязах и в хотела. От дъжда стаите се наводниха, но никой не ги подсуши, в ресторанта се опитваха винаги бързо да се оттъват от нас, въпреки че освен стандартната вечеря ние си поръчвахме и други неща.
Ако се абстрахираме от това отношение, на една малка площ могат да се видят много неща, само Църквата на Свети гроб обхваща местата, където Христос е разпънат на кръст, погребан е и е възкръснал. Гробът на Света Богородица, на снимката се вижда каменното ложе, на което е била положена, а на стената има много дупки, изваждани са камъни и са изпращани в други църкви с името на Божията майка. Гробът на Цар Давид също е наблизо. На 10 км от Йерусалим е разположен Витлеем, където са се родили Христос и Цар Давид. Смятам да напиша постинг и за Витлеем. Поздрави.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: buditeli
Категория: Други
Прочетен: 591441
Постинги: 48
Коментари: 216
Гласове: 958
Архив
Блогрол
1. Призив
2. Цар Иван Асен II - цар на българи,гърци и други страни
3. Необходимост от преодоляване на някои негативни черти на характера
4. Българска ли е българската роза?
5. Среброто лекува
6. Петър Дънов - за България и българите
7. Петър Осоговеца - за България
8. Послание от бъдещето - за България и българите
9. Ванга - за България и българите
10. Добрите хора съществуват
11. Слава Севрюкова - за България и българите
12. Българската църква отбелязва днес Св. Седмочисленици
13. Предсказание за бъдещето
14. Евангелие на мира от есеите
15. Петър Дънов - Призвание към народа ми–български синове на семейството славянско
16. Световна конспирация срещу здравето
17. Златна Прага или градът на стоте кули
18. Не чакайте да ожаднеете ...
19. Човек е единственото същество, забравило храната си
20. Иде революцията "слоу" - бързо да забавим темпото!
21. Шифърът на живота - мисълта на Твореца е закодирана във водните молекули
22. Народните будители
23. Името "българин"
24. - Oткритието на д-р Райф е гениално, но хората го могат и без машини
25. Свещената земя – поклонение на Божи гроб
26. Честита Нова 2011 Година
27. Свещената земя – поклонение на Божи гроб II
28. Високият идеал
29. АКАША - Извадки из словото на Учителя Петър Дънов
30. Петър Дънов - за Третата световна война