Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2010 15:36 - Името "българин"
Автор: buditeli Категория: Други   
Прочетен: 13337 Коментари: 16 Гласове:
18

Последна промяна: 21.03.2011 16:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 "Името "българин" означава "мъдър, знаещ човек", отбелязва арабският пътешественик Абу Хамид ал Алдалуси (Абу Абдаллах ал Гарнати), посетил на два пъти Велики Болгар, в 1135-1136 и в 1150г. Това  е било записано в началото на тяхната история , която той видял със собствените си очи. Волжките българи са гледали на своето име като на белег за мъдрост и високи човешки достойнства.
 
Начинът по който те са обяснявали името българин, твърде много напомня думите, с които бил посрещнат един френски пътешественик в Дунавска България през 18 в. „Ние сме добри хора, българи” – казали му с гордост, жители на Севлиево, подчертавайки чрез самата дума „българи”, че са порядъчни и цивилизовани хора.

Има следи, че векове наред думата "българи" в нашата страна е била не само име на народа, а белег за порядъчност и човешка чест. Затова преди стотина години в Македония се е родило следното определение на думата българин: "Българин е кой не лъже, не краднува, не сменя вярата си за печена кокошка."

И до днес съществува представата, че само достойният човек може да носи името българин. Затова, когато някой опетни своето достйнство с възмущение му казваме: „Ти, българин ли си?” 

Съществува и дисертация за значението на думата “българин”, която изброява повече от 250  такива, всичките свързани с понятия като: “космически човек”, “високоиздигнат, знаещ човек”, “човек на духа”, “божествен учител”, “носител на благост, благодат, светлина”, “човек, посветен в тайното знание и мъдрост”. 

Още от най-дълбока древност китайците означават българите с йероглифа БАО със значение: “мъдреци”, “колобри”, “хора, общуващи с висшите сили на Вселената и Разума”; а днешна България наричат “Бао-цзя-лия".

Според Учителя Петър Дънов, можем да разгледаме елементите на Българина в духовен аспект. Кои са елементите на Израил? Израил е онзи, който излиза от Рая, из Рая, а пък Българин – който влиза в Рая. Първоначално сте били Израил, излезли сте от Рая; после ще станете Българи – ще влезете в Рая. Името “Българин” не е произволно дадено. То съдържа в себе си велика Божествена идея. Който е готов да приеме тази идея, той вече носи това име. Ще каже някой, че е българин. Това не е достатъчно. Българинът трябва да съдържа три елемента в себе си – тяло, което се ръководи от надеждата и работи без никакви ограничения; ум, който се ръководи от вярата и работи без никакви ограничения; и сърце, което се ръководи от Любовта и работи без никакви ограничения. 

Вие сте българи, но не знаете какво означава думата “Българин”. Първият елемент в тази дума е буквата “Б”, която означава посяване на семето. Вторият елемент е буквата “Ъ”, която означава товара, който българинът носи. Третият елемент – “Л”, означава това, което българинът носи от горния свят. Четвъртият елемент – “Г”, е вечното начало, за което българинът се е хванал. Петият елемент е буквата “А”, която показва, че българинът е бременен с нещо. Шестият елемент – “Р”, показва, че като се хване за нещо, Българинът не се отказва от него. С девет чифта волове да го теглиш, той не се отказва от идеята си. Следователно, като знаете какво може да бъде българинът, трябва ли да се обезсърчавате? Трябва ли да роптаете, че сте се родили българи? Когато духовният свят иска да кали човека – да му придаде повече твърдост – той пак го изпраща на земята, за да се роди българин. Който иска да се справя с мъчнотиите, да придобие твърдост, става българин. Българинът е професор по твърдостта. В това отношение, що се отнася до установяване на някаква Божествена идея, човек трябва да бъде българин. Пожелавам ви сега, като българи, да бъдете образец на всички народи.

Какво представляват българите? Те не са нито избраниците на Бога, нито ония първенци, които под различни предлози се отказаха да присъстват на царската вечеря: че си купили ниви и ги засяли, че воловете си опитвали, че се женили. Когато званите се отказаха от поканата на царя, той каза строго на слугата си: “Иди по кръстопътищата и ми доведи всички хроми, клосни, сакати и слепи, да ги облека в нови премяни, да седнат с мене заедно на трапезата.” Това са Българите. Хроми и сакати са те за греха, за престъпленията. Слепи са те за злото – не го виждат. Те са осиромашели за стария и грешен живот. Те са се отказали от всички заблуждения и търсят новия светъл ден, в който Слънцето вечно грее, а Правдата строи нови пътища. 
Благословен е онзи народ, за когото може да се каже: “Който не беше мой народ, намери ме. Моят народ, обаче, остана вън.”

Путешествия Абу-Хамида ал-Гарнати” М.,1971,с.36
Светлозар Няголов “Светъл лъч към човешките души”(ИК“Виделина”, София,1998г.)                                                                                                                            Петър Добрев „Името българи - ключ към древната българска история”                                                                                                                                    
Петър Дънов - Беседа от Учителя, държана на 8 септември 1940 г. в София – Изгрев



Гласувай:
18



1. ferdi - Поздравления!
24.11.2010 15:55
Очаквам дните, когато всички тези истини за нашите корени и за нашите предци най-накрая ще излязат на бял свят!
цитирай
2. buditeli - Ще отговоря с цитат
24.11.2010 15:59
"Историята за българите никой вече не може да я спре и да иска." Петър Дънов
цитирай
3. bven - Вие сте българи, но не знаете какво означава думата “Българин”-
29.11.2010 14:44
трябва да се научат всички българи какво означава това! Привет за постинга!
цитирай
4. buditeli - След всичко, което прочетох по въпроса,
29.11.2010 14:52
останах с убеждение, че името “Българин” не е народност, а състояние на духа.
цитирай
5. анонимен - Поздравления за есето!
02.01.2011 22:09
Поздравления за есето!
цитирай
6. buditeli - Благодаря
03.01.2011 08:02
Благодаря много за оценката.
цитирай
7. анонимен - "Българин",не е народност,а състояние на духа"
09.03.2011 10:57
Ами,със съгурност е така - едва ли има на света по-завистлив,по-разединен,по-смачкан духовно и по-страхлив народ...
И точно такъв народ най-много си търси поводи да се самовеличае,вместо да се вгле
да добре в себе си ,да се мобилизира и обедини и да заприлича на истински народ.

ЗНАЕНЕТО НА ЕДНА ДУМА,НЕ ОЗНАЧАВА СЪЩНОСТ!
цитирай
8. buditeli - До анонимен
10.03.2011 16:12
Колко ли е нещастен човек, който не обича собствения си народ?
Аз добре знам нашите недостатъци, твърде големи индивидуалисти сме и не сме единни, но моята цел е да наблегна на качествата. През годините на прехода политиците ни продадоха държавата за жълти стотинки, хората са бедни, земята ни пустее, всички слоеве на населението изпитват крайно подтиснато състояние на съзнанието, защото няма национална идея, която би ни обединила и сплотила. Народ, който не помни своето минало, няма бъдеще. Затова е необходимо да се обърнем към корените си и да издирим всичко светло и героично, което ще ни даде импулс да продължим, затова е и този пост.
цитирай
9. анонимен - А КОЛКО ЛИ Е..
11.03.2011 09:43
"ЩАСТЛИВ" ЧОВЕК,КОЙТО СЕ САМОЗАЛЪГВА ВЪВ ВЕЛИЧАЕНЕТО СИ?
...КАТО МАНИЛОВ ОТ "МЪРТВИ ДУШИ" НА ВЕЛИКИ1 ГОГОЛ!
цитирай
10. buditeli - Името "българин"
11.03.2011 10:28
Ако говорим за поста " Името "българин" ", защото не бих могла да отговарям на въпроси за всички величаещи се, цитирала съм автори, посочила съм произведенията, ако някой от тях се е заблудил, възможно е и аз да съм се подвела, защото моята работа в случая е само събирателска.
цитирай
11. анонимен - Имам предвид..
12.03.2011 10:44
..казаното в т.8 "Колко ли е нещастен човек,който не обича собствения народ",
което приемам че се отнася за мен...
А казаното в т.9 е адресирано лично към Вас.
САМОВЪЗВЕЛИЧАВАНЕТО Е НАЙ-СИГУРНИЯ НАЧИН ЗА САМОЗАСЛЕПЯВАНЕТО!
А оттам,до Колчо Слепеца,колко му е...
цитирай
12. buditeli - Точно така, това вече го коментирах.
12.03.2011 15:54
Спора не е конструктивен и го прекратявам.
Не одобрих следващия коментар, защото е нецензурен. Денят е прекрасен и няма да отговарям повече на негативно настроени анонимни.
цитирай
13. анонимен - do 7 i 9 anonimen
16.08.2011 08:05
ne trqbva da se zabravq i slednoto,na teritoriqta na BALGARIA prez hilqdoletnata i istoriq sa se zaselili i mnogo,ama mnogo i NEBALGARI/takiva kato vas/ v ot4aqniq si opit i te da pridobiqt pone 4astica ot BALGARSKATA svetlina,no ne sa znaeli ,4e tova NI e dadeno ot BOG. TA edin savet,namerete si druga strana za jiveene,ne ni marsete Na6ata BALGARIA !
цитирай
14. get - - Ще направя една историческа ретроспекция на тео и етнонима на българите ... ако позволите ?!
24.08.2011 09:50

- Първоначално засвидетелствувано е като, БЕЛ/БИАЛ и АРс ... което е семантично едно и също !

- В последствие теонима е преминал от БЕЛ през БОуЛ/БИяЛ/БААЛ/ВААЛ (последното) е название от чуждо етносен произход ... но е залегнало в къснорелигиозната литература !!

- По-късно на база това чужду религиозно повлияване теонима, респективно етнонима е преминал от БАъЛ ... Бъл+Гар !!

- Знам че, мога да прозвуча несериозно или претенциозно ... но съм категоричен в твърденията си !! ... които съм направил на база сравнителен анализ ... исторически а не окултни(езотерични) източници !!

- С уважение !

от Гет ктист

П.П. Относно !
анонимен 11 написа:

..казаното в т.8 "Колко ли е нещастен човек,който не обича собствения народ",
което приемам че се отнася за мен...
А казаното в т.9 е адресирано лично към Вас.
САМОВЪЗВЕЛИЧАВАНЕТО Е НАЙ-СИГУРНИЯ НАЧИН ЗА САМОЗАСЛЕПЯВАНЕТО!
А оттам,до Колчо Слепеца,колко му е...

- В твърдението си че, ако това правим с цел САМОВЪЗВЕЛИЧАВАНЕ сте прав, че това ще ни доведе до САМОЗАСЛЕПЛЕНИЕ !! - Но изхождайки от вашата гледна точка ... пропуската, че може да има и други ... не само гледни точки а и исторически реалности, които обясняват историческата Истина за нас българите !!
цитирай
15. buditeli - Поздрави за коментара.
24.08.2011 16:29
анонимен написа:
ne trqbva da se zabravq i slednoto,na teritoriqta na BALGARIA prez hilqdoletnata i istoriq sa se zaselili i mnogo,ama mnogo i NEBALGARI/takiva kato vas/ v ot4aqniq si opit i te da pridobiqt pone 4astica ot BALGARSKATA svetlina,no ne sa znaeli ,4e tova NI e dadeno ot BOG. TA edin savet,namerete si druga strana za jiveene,ne ni marsete Na6ata BALGARIA !


Много кратко и точно казано за всички, които се държат като небългари.
цитирай
16. buditeli - Благодаря за допълнението Get!
24.08.2011 17:24
Имаме нужда да се преборим със сегашното си Аз и да се върнем към старите си добродетели.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: buditeli
Категория: Други
Прочетен: 586425
Постинги: 48
Коментари: 216
Гласове: 958
Архив
Блогрол
1. Призив
2. Цар Иван Асен II - цар на българи,гърци и други страни
3. Необходимост от преодоляване на някои негативни черти на характера
4. Българска ли е българската роза?
5. Среброто лекува
6. Петър Дънов - за България и българите
7. Петър Осоговеца - за България
8. Послание от бъдещето - за България и българите
9. Ванга - за България и българите
10. Добрите хора съществуват
11. Слава Севрюкова - за България и българите
12. Българската църква отбелязва днес Св. Седмочисленици
13. Предсказание за бъдещето
14. Евангелие на мира от есеите
15. Петър Дънов - Призвание към народа ми–български синове на семейството славянско
16. Световна конспирация срещу здравето
17. Златна Прага или градът на стоте кули
18. Не чакайте да ожаднеете ...
19. Човек е единственото същество, забравило храната си
20. Иде революцията "слоу" - бързо да забавим темпото!
21. Шифърът на живота - мисълта на Твореца е закодирана във водните молекули
22. Народните будители
23. Името "българин"
24. - Oткритието на д-р Райф е гениално, но хората го могат и без машини
25. Свещената земя – поклонение на Божи гроб
26. Честита Нова 2011 Година
27. Свещената земя – поклонение на Божи гроб II
28. Високият идеал
29. АКАША - Извадки из словото на Учителя Петър Дънов
30. Петър Дънов - за Третата световна война